Inspeccions als clubs amateurs

Segurament molts de vosaltres esteu al cas de les inspeccions que es realitzen des de Treball (Seguretat Social) als clubs esportius, basant-se en la llei de l'esport (que no diferencia clubs professionals de clubs amateurs) i que, segons ells obliga els clubs a donar d'alta a la Seguretat Social els entrenadors de totes les categories amateurs, sigui quina sigui la quantitat que percebin. Per a la gran majoria de clubs amateurs (no importa l’esport) això suposa una despesa inassumible. L’administració vol regular tots els pagaments que es fan a entrenadors, monitors, etc., considerant que ocupen un lloc de treball, i per tant, demanen que es donin d’alta a la seguretat social. Però no només això, se’ns demana pagar 626€ per cada entrenador donat d’alta (per exemple, un club amb 10 entrenadors hauria de pagar d’entrada 6.260 €), al marge del pagament a la seguretat social i sense estar exempt de que es passin comptes pels darrers quatre anys. Des de fa uns mesos, ja hi ha inspeccions de treballs i alguns clubs ja han estat multats.

Tot aquestes demandes i el fet de que considerem que són impossibles d’assumir aboquen a l’esport amateur a una situació molt complicada si no s’arriba a un acord amb l’administració. Aquesta situació inassumible la podem resumir en 3 motius;

1) Afectació monetària pel club (per possible sanció dels darrers 5 anys). Els 6.260 € que dèiem abans x 4 anys anteriors = 25.000 €. Però en el cas de no fer l'alta dins el període indicat (abans del 30/09/2013) per no poder pagar aquests diners, els Clubs quedarien pendents d'una possible inspecció, on la sanció seria de 4.850 € x entrenador no declarat. Per l'exemple de 10 entrenadors, serien 48.500 € i per 4 anys enrere, la sanció pujaria a 194.000 €. És a dir, la mort de qualsevol club amateur.

2) Pels entrenadors, en especial els que tenen una feina com a assalariats i ja en tributació en la Seguretat Social, els quals tributarien per segona vegada, corrent el risc de no poder cobrar de l'atur en cas de perdre la feina habitual. També els afectaria negativament, per la seva declaració de la Renda i per la seva Pensió futura. Tot això faria que, tots els entrenadors que són treballadors per compte aliè i també els funcionaris (no poden tenir 2 feines), deixarien de fer el seu hobby preferit al veure afectada la seva vida laboral, deixant tots els clubs amb només entrenadors d'edat estudiant i majors de 16 anys, fent baixar la qualitat d'aprenentatge dels jugadors per la manca d'experiència d'aquests i de no poder tenir algú al seu costat que els guiï.

3) Augment de quotes. Si a partir d'aquesta temporada hem de donar d'alta entrenadors, el cost de la Seguretat Social dels mateixos seria un 40 % més. Fem un altra supòsit, un entrenador que se li dóna 75 € en costaria 110 € (sumant IRPF i SS) + 5 € de despeses de gestió (preu UFEC). Per tant, cada entrenador costaria 40 €/mes més que la temporada anterior. Ara només caldria sumar els entrenadors que té cada club, multiplicar pels 10 mesos que té la temporada i dividir-ho pels jugadors que hi ha al club i ja tindríem l'augment de quotes.


En aquest sentit, des del món del bàsquet (clubs i federacions) i des de l’UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya) s’està pressionant per a trobar una sortida viable a tot aquest problema.

Si no es troba cap solució els clubs de bàsquet han plantejat la possibilitat de fer vaga i no començar la competició al setembre. Tot i així, esperem que s’arribi a algun acord i que puguem començar la temporada amb normalitat.


Els 3 motius exposats són prou greus com per demanar una solució d'immediat i anar a la vaga fins no tenir-la i s'ha de reconèixer que en les darreres setmanes i gràcies a la pressió feta tant per les federacions com pels mateixes clubs des de les xarxes socials, l'assumpte ha arribat tant al Congrés com al Senat (des dels partits polítics catalans) i estem a l'espera d'una resposta abans que comenci la competició.

Si voleu estar informats sobre aquest tema us convidem a seguir-nos pel Facebook i via Twitter (tuits a partir del 30/06). Us deixem uns quants links de com ha evolucionat l'assumpte des de finals de juny i també podeu escoltar un parell d'entrevistes que li van fer al president del nostre club, Jordi Mallorquí, a l'Hora L de la SERGirona i a RàdioVilafant per La XarxaRàdio, sobre la regularització dels entrenadors que vol fer Seguretat Social.

RàdioVilafant per La XarxaRàdio

Hora L. SERGirona: L'esport amateur de base se la juga amb la regularització forçosa dels entrenadors que vol fer la Seguretat Social.


Declaració en defensa de l’esport amateur català de la Secretaria General de l'Esport (18/07/2013)


COMUNICAT Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) - Comissió de clubs (Seguretat Social d'Entrenador

La UFEC i les federacions esportives fan front comú davant les inspeccions de la Seguretat...

La destral de guerra, preparada

Comentaris